Workshopul ”Journalism Prize goes International 2018-2019” – un apel la deconstrucția miturilor despre sărăcie în România

RENASIS – Rețeaua Națională Anti-Sărăcie și Incluziune Socială (EAPN România) a organizat miercuri, 28 noiembrie 2018, workshopul ”Jurnalisti – Persoane afectate de sărăcie (PEP – People experiencing poverty)”. Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului ”Journalism-prize goes international 2018-2019”, proiect implementat în România de către RENASIS cu sprijinul financiar al Fundației ERSTE, în perioada iunie 2018- mai 2019.

Workshopul Jurnaliști – PEP, găzduit de Spatiul Public European, a avut rolul de a aduce împreună jurnaliști și persoane care experimentează sărăcia – viitorul juriu al editiei a II–a a Premiului Jurnalistic „Cu onestitate despre sărăcie”. Întâlnirea a creat un spatiu optim de interacțiune și schimb de opinii privind etica in relatarea jurnalistică a sărăciei și a altor teme sociale precum sărăcia și abandonul școlar, sărăcia și piața muncii, sărăcia și oportunitățile reduse, accesul și drepturile sociale.

Astfel, participanții la atelier au discutat despre sărăcia în România – cifre și statistici și despre cum sărăcia este resimtiță în viața de zi cu zi, cum afectează viața oamenilor de rând în special copii și tineri, și cum mass-media ar trebui să trateze cu respect aceste subiecte atât de imporatnte. Jurnaliștii și viitorul juriu au subliniat necesitatea deconstrucției unor percepții, stereotipuri și mituri de pe agenda publică românească potrivit cărora ”sărăcia este o rusine”, ”sărăcii sunt leneși și nu vor să muncească” sau ”sărăcii sunt săraci din vina lor”.

În acest context mesajul workshopului a fost că mass-media joacă un rol esențial în educarea și informarea publicului larg cu privire la cauzele sărăciei și prezentarea corectă, decentă și cu respect a cazurilor și poveștilor oamenilor aflați în sărăcie, vulnerabili sau marginalizați. În aceeași măsură, a reieșt faptul că presa ar trebui să atragă atenția decidențior politici asupra acestor situații grave în care oamenii aflați în nevoie se pot găsi și să facă cunoscută realitatea oamenilor săraci din România fără a stigmatiza sau denigra, fără a căuta senzaționalul sau a viza doar ratingul.

*** Pentru informații suplimentare, vă invităm să contactați pe dna. Iris Alexe, Președintă RENASIS eapnromania@gmail.com

Download pdf

Share:

Mai multe noutati

EMIN

European Minimum Income Network Project

Scrie-ne!

Scopul nostru este sa ajutam.

Newsletter

Inscrie-te la newsletter