Trebuie să ne globalizăm puterile

Estela Ramirez, președinta Sindicatului SITRASACOSI din El Salvador

Comunicatul prezentat de Estela Ramirez, președinta Sindicatului SITRASACOSI din El Salvador, dar și președinta comisiei sindicale FUERSA și coordonatoarea campaniei ”Adidas Worker United”, o persoană ce militează pentru integrarea femeilor în câmpul muncii decente și pentru respectarea drepturilor omului în Mexic, dar și în lumea întreagă.

”Bună ziua Domnule Hainer,
Bună ziua domnilor membri ai Consiliului de Administrație și Management.
Sunt Estela Ramirez din El Salvador , sindicalistă și fostă lucrătoare în maquila (firmă străină ce își relochează producția în scopul atragerii forței de muncă ieftină) Hermosa.
Vorbesc cu acordul Asociației critice a Acționarilor din Germania . Doresc să fac referire la punctele 3 și 4 de pe ordinea de zi .
Vreau să discut problematica salariului câștigat de o lucrătoare maquila care produce pentru Adidas – Reebok în El Salvador și despre toată campania anti-sindicală inițiată de aceste firme :
În Codul de conduită a lor se menționează că salariul câștigat de o lucrătoare trebuie să acopere, cel puțin, nevoile de bază.
În El Salvador salariul unui angajat care produce pentru firma Adidas este de 202.80$ pe lună.
Conform ultimelor statistici guvernamentale oficiale, coșul de hrană oferit este de 174.17$ pentru o familie cu 4 membri, iar coșul de piață extins este evaluat la 589.56$ .
Acest lucru înseamnă că o lucrătoare care prestează cu normă întreagă pentru Adidas, ca să reușească să acopere coșul de bază de alimente și coșul de piață extins, are nevoie de aproape trei cel puțin trei salarii .
În fabricile Merlet, Chi Fung și Supertex am observat cu toții o creștere în volumul de producție, care face aproape imposibil pentru o muncitoare să aibă posibilitatea de a câștiga acel bonus, care ar putea să-i mai crească, măcar puțin, salariul mizer.
În același timp, Adidas – Reebok au obtinut un profit record în 2013, de 787 milioane de euro și a cheltuit 1,5 miliarde pe ” marketing”.
În plus , lucrătorele se confruntă cu discriminare sau concediere când încearcă să adere în organizații sindicale. De exemplu, în companiile Olocuilta Apparel , Supertex Merlet am descoperit o campanie anti-sindicală sistematică, plus o serie de încălcare a drepturilor de muncă , de la abuzuri până la hărțuiri sexuale de către autoritățile de supraveghere .
Toate aceastea reprezintă o încălcare gravă a drepturilor de muncă , atât în El Salvador cât și a Codul de Conduită al Adidas – Reebok.

Așa că cerem ca Adidas să ia următoarele măsuri :

• Plătirea unui preț echitabil pentru furnizorii din El Salavador, similar celui plătit în toate cele 60 de țări producătoare Adidas și Reebok, pentru ca lucrătorii să beneficieze de un salariu de trai decent , care să satisfacă nevoile lucrătorului, dar și a familiei sale;
• Asigurarea de locuri de muncă stabile;
• Să solicite, în mod eficient, furnizorilor conformarea la propriul cod de conduită în ceea ce privește libertatea de asociere în uniuni și sindicate .

Domnule Heiner ,
Eu vă întreb :
Cine se ocupă în mod concret în 2014, să
– Asigure ” minimul de existență “, a furnizorilor săi
– Și garantează dreptul libertății de asociere ?

Adidas este dispusă să plătească costuri de producție mai mari pentru furnizorii ei ?
Până când aceste probleme nu sunt rezolvate în mod corespunzător , nu pot acorda un vot pozitiv pentru gestiunea Consiliului de Administrație.

Vă mulțumim pentru atenție.”

Share:

Mai multe noutati

EMIN

European Minimum Income Network Project

Scrie-ne!

Scopul nostru este sa ajutam.

Newsletter

Inscrie-te la newsletter