Reportajul “Pâine și mâine” difuzat la EUROPA FM – câștigătorul Premiului Jurnalistic „Cu onestitate despre sărăcie”, Ediția 2018-2019

Rețeaua Națională Antisărăcie – Includere Socială (RENASIS) a organizat luni, 22 aprilie 2019, evenimentul de acordare a Premiului Jurnalistic „Cu onestitate despre sărăcie”, activitate a proiectului ”Journalism-prize goes international 2018-2019”.

În cadrul competiției Premiului Jurnalistic „Cu onestitate despre sărăcie”, ediția 2018-2019 au fost solicitate materiale jurnalistice de pe întreg teritoriul României pentru cele patru categorii: TV, radio, presă scrisă și presă online pentru a fi jurizate de către un Juriu format din persoane afectate de sărăcie (șomeri, părinți singuri, persoane fără adăpost, beneficiari de servicii sociale, etc.).

În urma jurizării Premiul cel mare “Cu onestitate despre sărăcie” a fost adjudecat de jurnalista Liliana Nicolae cu materialul “Pâine și mâine”, reportaj radio difuzat de EUROPA FM, despre copiii defavorizați care primesc o masă caldă la școală.

Totodată au fost desemnați și câștigătorii pentru următoarele 3 categorii:
I. Categoria “Abordarea onestă a temelor sociale”: doamna Maria Ribana Cornaciu Pătrașcu pentru reportajul radio “Necșesti cea mai săracă comună din România”, difuzat de Radio România Antena Satelor și doamna Laura Ștefănuț pentru articolul “Brexit Blues for Romania’s Embattled Garment Industry”, publicat pe platforma www.balkaninsight.com
II. Categoria “Educarea și mobilizarea publicului”: doamna Raluca Daria Diaconiuc pentru interviul radio “Casă nouă pentru cei 5 copii din Crucea”, difuzat de Radio Iași
III. Categoria “Mesaj de impact”: domnul Pompiliu Comșa pentru articolul “Puteți să mă ajutați cu un leu, vă rog?”, publicat pe www.ziarulrealitatea.ro 

Cu ocazia desemnării câstigătoriilor competiției, membrii Juriului au înmânat premiile jurnaliștilor prezenți și și-au exprimat susținerea pentru prezentarea corectă, decentă și cu respect a cazurilor și poveștilor oamenilor aflați în sărăcie, condamnând în aceeași măsură practicile jurnalistice prin care se discriminează, stigmatizează sau exagerează în căutarea de senzațional.

Simbolistica premiilor a avut in vedere faptul ca presa trebuie să fie echidistantă și să facă auzită vocea oamenilor sărăci, să fie și să acționeze ca un liant, un pod sau o punte între populație și factorii decizionali și în aceeași măsură să semnaleze și să documenteze cauzele sociale ale sărăciei. Ceremonia de premiere a fost găzduită de Spațiul Public European din București și s-a bucurat de prezența membrilor RENASIS și a ong-urilor active în domeniu, a reprezentanților mass media și partenerilor sociali, precum si a reprezentanților instituțiilor și autorităților publice implicate în prevenirea și combaterea sărăciei. În plus, festivitatea de premiere a prilejuit discuții despre rolul presei privind conștientizarea publicului larg asupra cauzelor sociale ale sărăciei și impactul pe care mass-media îl are pentru o mai bună înțelegere și informare cu privire la sărăcia și situația persoanelor sărace din România.

Pentru informaţii suplimentare, vă invităm să contactaţi pe: dna. Iris Alexe, Președintă RENASIS, eapnromania@gmail.com.

Download pdf

Share:

Mai multe noutati

EMIN

European Minimum Income Network Project

Scrie-ne!

Scopul nostru este sa ajutam.

Newsletter

Inscrie-te la newsletter