Proiectul ”Journalism-prize goes international 2018-2019” și premiul jurnalistic “Cu onestitate despre sărăcie” la a II-a ediție în România

A II-a ediție a Premiului jurnalistic în România

RENASIS anunță implementarea proiectului ”Journalism-prize goes international 2018-2019” [Premiul jurnalistic devine international 2018-2019] și desfășurarea celei de-a II-a ediții a Premiului jurnalistic în România. Activitățile proiectului se desfășoară în perioada iunie 2018 – mai 2019, cu sprijinul financiar al Fundației ERSTE.

În 2017, Juriul român a decis ca premiul jurnalistic din România să poarte denumirea “Cu onestitate despre sărăcie”, iar simbolistica premiilor să aibă în vedere faptul că presa trebuie să fie echidistantă și să facă auzită vocea oamenilor sărăci, să fie și să acționeze ca un liant, un pod sau o punte între populație și factorii decizionali și în aceeași măsură să semnaleze și să documenteze cauzele sociale ale sărăciei. Premiul jurnalistic acordat în România a evidențiat în special faptul că presa trebuie să-și asume responsabilitatea și să fie un real partener și sprijin pentru oamenii vulnerabili, care se confruntă cu săracia și care sunt blamați și nedreptățiți de multe ori în discursul public și politic.

“Este doar un titlu, în primă fază, dar un titlu plin de speranță, de respect pentru oamenii din jurul nostru, un titlu plin de recunoștință pentru cei ce îl vor primi, pentru cei ce și-l doresc, pentru cei ce îl dăruiesc. Fiecare dintre noi, ne dorim să aducem o schimbare în bine pentru toți oamenii care se confruntă cu sărăcia, din toate domeniile, indiferent de gen, etnie, categorie socială, vârstă, chiar și emigranți, iar prin intermediul acestui concurs să reușim să creem un precedent în lumea mass-mediei, ca fiecare jurnalist atunci când tratează astfel de cazuri atât de sensibile, să se gândească onest și cu respect la oamenii din povestile prezentate.”
Steluța Slate, membră a juriului 2017-2018
Premiul jurnalistic pentru relatarea cu respect despre sărăcie a fost creat în 2010 printr-un proiect al Rețelei Anti-Sărăcie din Austria (EAPN Austria) fiind dezvoltat și gândit de jurnaliști împreună cu persoane care se confruntă cu sărăcia. Proiectul se derulează în mai multe țări europene: Austria, Finlanda, Ungaria, Islanda, Germania, România, Serbia, Croația, Slovacia și Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei cu scopul de a selecta și premia articole, reportaje, video și alte tipuri de materiale jurnalistice care dovedesc respect față de persoanele afectate de săracie și realitatea pe care acestea o trăiesc. Juriul este compus exclusiv din persoane care experimentează direct sărăcia, iar premiul se acordă pentru următoarele categorii: presa scrisă, mass-media online, radio și televiziune.

***Pentru informaţii suplimentare, vă invităm să contactaţi pe: Iris Alexe, Președintă RENASIS, eapnromania@gmail.com

Share:

Mai multe noutati

EMIN

European Minimum Income Network Project

Scrie-ne!

Scopul nostru este sa ajutam.

Newsletter

Inscrie-te la newsletter