European Justice & Home Affairs Ministers; via email
Brussels, 11 September 2015
Dragi Miniștri,
Părțile bune și rele ale Europei
Puși în fața crizei umanitare din prezent, ce afectează persoanele care fug de război, persecuție și sărăcie, EPAM, Platforma Socială și CONCORD Europa – cele trei mari coaliții de ONG-uri europene din sectorul dezvoltării, dreptului social, azilelor și migrației – s-au întrunit pentru a face un apel către guvernele și ministerele statelor membre pentru a transforma Europa într-un loc mai primitor.
Mulți dintre membrii noștri naționali, comunitățile religioase și spirituale, dar și cetățenii de rând au demonstrat valorile cele mai înalte ale Europei, prin acte de solidaritate, precum furnizarea serviciilor și asistenței umanitare. Nevoia acestor servicii va crește odată cu continuarea acestei crize, fiind vital ca aceste acte ale organizațiilor și cetățenilor să nu fie discriminate, cum se întâmplă, în prezent, în unele dintre statele mebre.
Totodată, criza a adus la suprafață părțile rele din Europa, prin retorica xenofobă și actele de violență asupra refugiaților sau a numărului crescut de migranți. Statelor membre nu le lipsesc resursele de gestionare a crizei umanitare, ci doar voința la nivel politic.
În timpul discursului „State of the Union” ținut pe 9 septembrie, Președintele Comisiei Europene Jean- Claude Juncker a prezentat al doilea său pachet de implementare ce urma Agenda Europeană, având ca temă migrarea.
Luând acest lucru în considerare, propunem prioritizarea următoarelor măsuri:
- Apreciem apelul pentru creșterea numărului de acordare a serviciilor de relocare și pentru tranziția către un sistem permanent, în speranța că toate statele membre vor contribui la înlăturarea nevoilor din prezent și se vor pregăti pentru cele viitoare. Momentan, discuțiile trebuie să transforme în servicii de relocare în următoarele zile, nu în următoarele săptămâni sau luni. Pentru ca relocarea să devină o alternativă viabilă pentru mișcarea iregulară și o soluție durabilă pentru integrare, aplicanții trebuie să primească informații clare, o decizie rapidă și să existe o concordanță bazată pe conexiunile, fondul și preferințele lor individuale.
- Toate statele membre, fără excepție, pot și trebuie să ofere o recepție și condiții de o calitate mai bună, care să asigure demnitatea refugiaților și migranților, precum și proceduri mai eficiente de acordare a azilului, care să întrunească standardele internaționale UE. Uniunea Europeană are nevoie de un răspuns uniform pentru criza umanitară – în special pentru refugiații sirieni – un obiectiv mai crescut pentru relocarea conform nevoilor identificate de UNHCR, o realocare a fondurilor (AMIF) spre un proces de recepție și procesare a nevoilor, dar și de o nouă abordare pentru susținerea drepturilor, mobilității și integrării eficiente a beneficiarilor de protecție internațională.
- Această criză, ca și restul crizelor, va continua atât timp cât vom eșua în abordarea cauzelor ce stau la baza ei, cum ar fi războiul, schimbarea climatică și sărăcia. UE trebuie să prioritizeze drepturile omului, pacea și oportunitățile în cadrul politicilor din vecinătate și internaționale. Tranziția Comisiei spre ofensiva diplomatică și angajamentul continuu spre coerența la nivel politic, vor ajuta aceste țări să devină mai juste și sigure și să faciliteze migrația spre Europa într-o manieră ordonată și voluntară.
- Avem așteptarea ca statele membre să înainteze propuneri concrete de revizuire și deschidere a unor noi canale pentru migrație. Aceste propuneri trebuie să depășească obținerea Cardului Albastru sau munca supra-calificată a migranților și să includă sponsorizarea umanitară și scheme de protecție a familiei, canale suficiente de îndeplinire a cerințelor pieței muncii în sectoarele mai puțin calificate, precum și stabilirea unui cadru legislativ adecvat, dar și capacitatea administrativă de a facilita reunificarea familiei.
Având rolul de a lega cetățenii și factorii de luare a deciziilor, societatea civilă se alfă în poziția unică de a contribui la dezvoltarea răspunsului acordat de UE la această criză. Vom rămâne la dispoziția dumneavoastră, urmărind discuțiile ce vor avea loc pe 14 septembrie.
Cu sinceritate,
[Signatures of EPAM, Social Platform and CONCORD]