Bruxelles, 7 iulie 2015 – Peste 150 de delegați ai Rețelei Europene Anti-Sărăcie (EAPN), reprezentanți ai celor 31 de rețele naționale și 17 organizații europene, au profitat de oportunitatea oferită de Congresul Strategic și Adunarea Generală EAPN pentru a înainta o declarație finală către liderii guvernelor statelor membre.
Reprezentanții EAPN au criticat aspru Uniunea Europeană și FMI, cu o zi înainte de referendumul Greciei. Criticile aduse fac referire la eșecul acestor instituții de a determina creștere și prosperitate în Europa.
”Abordarea învechită și periculoasă a măsurilor de austeritate impiedică o țară sa beneficieze de cele mai valoroase bunuri: capitalul uman decade, lăsând oamenii în sărăcie. Sărăcia și excluziunea socială au afectat o pătrime din populația Europei , lăsându-i fără drepturi”, afirmă Președintele Sérgio Aires, referindu-se la cei peste 120 de milioane de oameni din Europa care trăiesc în, sau la limita sărăciei. ”Dacă factorii de decizie la nivel european cred că oamenii vor mai suporta mult această situației, se înșeală, iar votul Greciei dovedește clar acest lucru”, a mai adăugat Dl. Aires.
La evenimentul EAPN au participat liderii regionali și locali, inclusiv primarul orașului Bilbao, Juan Maria Aburto, care a afirmat că ”sărăcia este printre problemele cele mai serioase cu care ne confruntăm. Sărăcia este nesustenabilă și intolerabilă.”
În Declarația Finală 2015, delegații au făcut referire la problematica sărăciei ca fiind un flagel major, exprimându-și totodată solidaritatea cu populația Greciei și în special cu țările afectate de programele de austeritate impuse de așa-zisa Troika.
”Întrucât politicile de austeritate împing din ce în ce mai multe persoane în sărăcie, acțiunile Uniunii Europene și ale FMI pun în pericol viețile oamenilor din Grecia – avem nevoie să re-afirmăm rolul democratic și social al Uniunii Europene .”
Delegații au condamnat politicile UE, susținute de creditorii internaționali, care prioritizează acele interese financiare din care beneficiază doar o elită, în locul celor care acționează în interesul oamenilor și bunăstării lor. Concret, ei au făcut apel pentru eliberarea fondurilor care susțin serviciile și veniturile esențiale care propulsează rata de implicare în câmpul muncii din Grecia, cerând recunoașterea imediată a nevoii de reducere substanțială a datoriilor, sau chiar a stergerii datoriei.
Politica migrației în UE trebuie să își aibă bazele în Declarația Universală a Drepturilor Omului!
În Declarația Finală, delegații și-au exprimat îngrijorările legate de criza umanitară cu care se confruntă involuntar migranții și cei care caută azil la granițele Europei. ” Întrucât aproximativ 22.000 de migranți au murit în spațiul Mediteranean în perioada 2000-2014 în călătoria lor fatală spre Europa”, membrii EAPN au cerut Uniunii Europene să răspundă cât mai rapid și adecvat crizei umanitare ce ține de migrația involuntară.
”Acum este momentul în care UE trebuie să arate seriozitatea față de principiile sale fondatoare ale solidarității, respectului față de democrație și față de Drepturile Omului” a subliniat Sérgio Aires, președintele EAPN.
Delegații au insistat asupra utilizării Convenției Europene asupra Drepturilor Omului ca un instrument central de ghidare a acțiunilor de abordare a acestei crizei umanitare.
Delegații EAPN s-au simțit încurajați de suportul și solidaritatea oferită de către populația locală față de cei care caută azil și migranții involuntari atunci când aceștia ajung în Europa. ”Aceștia practică o acțiune umanitară model pentru noi toți” a subliniat Dl. Aires, continuând ”Locuitorii din Lampedusa, precum cei din multe alte comunități din zona Mării Mediterane, au ajutat și susținut oamenii care abia au supraviețuit călătoriei. Sunt mulțumit să observ că această idee a prins aici, iar acest gest uman merită nu mai puțin decât Premiul Nobel pentru Pace.”
Evenimentul a reprezentat un moment marcant pentru membrii EAPN, pentru rețelele naționale EAPN și organizațiile europene membre EAPN, care a avut scopul de a elabora împreună noul Plan Strategic EAPN și de a-și alege noul consiliu.
Poziția României a fost reprezentată de către Raluca Mănăilă (Președinte RENASIS, membru EXCO EAPN) și Loredana Giuglea(World Vision România, Coordonator PEP România).
Notă:
Declarația Finală EAPN
Pentru mai multe informații și interviuri, vă rugăm contactați Barbara Helfferich (Director) Barbara.helfferich@eapn.eu, (Tel. +32 496.58.38.29) – sau Nellie Epinat (Communications officer), nellie.epinat@eapn.eu (Tel. +32 483.45.45.63).
The European Anti-Poverty Network (EAPN) este cea mai mare rețea europeană compusă din rețele naționale, regionale și locale, care implică ONG-uri și grupuri locale care abordează problematica sărăciei, precum și organizații europene active în lupta lor împotriva sărăciei și excluziunii sociale. Aceasta a fost înființată în 1990.
EUROPEAN ANTI-POVERTY NETWORK
RESEAU EUROPEEN DES ASSOCIATIONS DE LUTTE CONTRE LA PAUVRETE ET L’EXCLUSION SOCIALE
SQUARE DE MEEUS, 18 – 1050 BRUXELLES – TEL : 0032 2 226 58 50 – FAX : 0032 2 226 58 69
www.eapn.eu – team@eapn.eu–Twitter @EAPNEurope – EAPN on Facebook